ul. Puławska 61
02-595 Warszawa

Zmarł Witold Kon

W amatorskim ruchu filmowym działał od 1982 roku. Inicjator i Dyrektor pierwszych dwunastu edycji Przeglądu Dziecięcych i Młodzieżowych Filmów Amatorskich (obecna nazwa: MFF "Dozwolone do 21"), pomysłodawca przyznawania nagrody roku FNTF. Był dyrektorem 53 i 65 Światowego Festiwalu Filmowego UNICA. Przez dwie kadencje wiceprzewodniczył FAKF, od 1993 roku przewodniczy Federacji Niezależnych Twórców Filmowych. Nagrodzony Złotym Medalem UNICA. Pomysłodawca przyznawania Grand Off - Europejskich Nagród Filmowych Niezależnych. Zmarł 17.01.2021 Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek 29 stycznia o godzinie 15.00 na Cmentarzu Komunalnym Północnym w Warszawie (Wólka Węglowa) w kwaterze W X 8 rząd 4, grób 1.

Wikarek urodził się w Dzień Babci  21 stycznia 1958 roku w Katowicach w rodzinie muzyków. Jest jednym z najbardziej utytułowanych twórców kina niezależnego w południowej Polsce.

Wojciech Wikarek przez 20 lat swojej działalności realizował filmy żartobliwe, teledyski z zaskakującą pointą, a wraz z doskonaleniem warsztatu spróbował wyrafinowanego dokumentu. Co więcej, zbliżył się do tematu osobistego Jego film staje się zbliżony formą do filmu telewizyjnego, a jego produkcje, mimo że amatorskie, robione bez budżetu i w czasie wolnym, są już obrazami profesjonalnymi. Poważnieje również tematyka jego filmów. Filmy Wikarka po 2000 roku przestają wyłącznie bawić, ale dają widzowi problem do przemyślenia. Ostanie obrazy zostały zrealizowane kamerą cyfrowa i zmontowane komputerowo. Przejście na technikę cyfrową, możliwość precyzyjnego montażu, umiejętności i ogromne doświadczenie realizatorskie stawia Wikarka wśród najlepszych polskich filmowców amatorów. Filmowiec ten do połowy roku 2008 przez 20 lat działalności realizując 16 filmów festiwalowych zdobył 154 (stan na 2017 rok)  nagród na festiwalach w kraju i zagranicą  Nie dziwi więc fakt, że Wojciechowi Wikarkowi, jako jedynemu Śląskiemu amatorowi, na festiwalu w Berlinie w 2006 roku, po raz drugi przyznano Złoty Medal UNICA za całokształt twórczości.

Filmografia Wojciecha Wikarka:

Gdyby nie to że tak Ślisko (1988)  
Szczęśliwi górnicy (1989)  
Black and white (1990)  
Słucham dyspozytor (1991)  
Corrida (1992)  
Pastorałka (1993)  
Plomba (1994)  
Czwarta tercja (1995)  
Próba (1996)  
Autopsja (1997)  
Ostatni ciężki rok (1998)  
Różaniec z kolczastego drutu (1999) razem z Józefem Kłykiem
Dwaj z teksasu (2000) razem z Józefem Kłykiem
Basia (2004)  
Inny świat (2005)  
Najdłuższa szychta (2006)  
Jubilatki (2009)  
Gdyby nie to, że tak ślisko II (2011)  
Irek (2015)  
Tam kaj stoi stary szyb (2017) Teledysk do piosenki Grzegorza Poloczka

źródło: www.filmowepoludnie.pl

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk